Whisky Gold Cock – eso v rukávě

Hlavní stránka » Aktuality » Whisky Gold Cock – eso v rukávě

Už nějakou dobu se šíří zvěsti o Whisky Gold Cock, která léta zraje v sudech uprostřed vizovického areálu destilérky RUDOLF JELÍNEK. Byla zapomenuta běžným konzumentem a téměř zapomenuta whisky fajnšmekry.

A díky odkoupení Jelínkem, kreativitě a péči obchodního a marketingového ředitele Miroslava Motyčky značka povstala z popela. Doslova. Jak jinak to nazvat, když vám dá Jim Murray ve své Whisky Bibli 97 bodů?

Jelínkův craft

Zmíněný úspěch se dostavil v roce 2016 a jednalo se o vzorek z roku 1992 v sudové síle. O tom ale později. Teď je potřeba ještě zmínit, že Whisky Gold Cock má v Murrayově whisky bibli zapsaných dalších pět vzorků, které mají hodnocení vyšší než 94 bodů. Pro úplnou představu – nikdy nikdo nedostal více než 97,5 bodu.

Jak s takovou odpovědností naložit dál? „Prostě to nadále budeme dělat nejlépe, jak umíme. Nic jiného nám nezbývá,“ říká Miroslav Motyčka, obchodní a marketingový ředitel palírny RUDOLF JELÍNEK. Právě on o vizovickou whisky pečuje nejvíce. „Dle Murraye byla ta nejlépe hodnocená devadesát dvojka strašně silná, přitom ale stále ovocná, vyvážená, hutná a s hodně dlouhým a zajímavým dozněním. Proto ji hodnotil takto vysoko. To a dalších pět velmi dobře ohodnocených vzorků u Murraye nás utvrzuje v myšlence, že budeme vyrábět radši málo a dobře, než dělat whisky hodně a jen nějak.“

Je zřejmé, že se v tomto případě jedná o craftovou záležitost. „Rozhodně. Děláme to relativně na koleně a de facto ručně,“ usmívá se Mirek Motyčka. „Nicméně pravda je, že si toto všechno můžeme dovolit jenom díky velikosti palírny RUDOLF JELÍNEK. Upřímně – bez toho by to nešlo. Whisky Gold Cock chápu jako příležitost začít něco úplně od začátku a opět pořádně.“

Sklad plný sudů s whisky

Uprostřed vizovického areálu leží ve skladu (warehouse) zhruba 750 v České republice vyrobených sudů (jedinou výjimku tvoří sudy po bourbonu od Heaven Hill Distilleries pro žitnou whisky, která si o to vyloženě říká), ze kterých asi 90 % je naplněno whisky a 10 % zbývá pro ovocné destiláty. Každý jeden sud je docela unikátní a zároveň velkou investicí, čítající desítky tisíc korun, což si ve Vizovicích samozřejmě velmi dobře uvědomují. Proto se logicky do prodeje uvolní jenom ta nejkvalitnější whisky. Ručí za ni lidé, kteří k whisky a její výrobě chovají zjevně obrovskou vášeň. „Pokud si za danou šarží stoprocentně nestojíme, tak ji do prodeje nepustíme,“ vysvětluje Mirek Motyčka. „Například když jsme do Vizovic z Těšetic a Dolan převezli sudy s destilátem náležící Likérce Dolany, kterou celou RUDOLF JELÍNEK po jejím krachu vydražil, ročník 1999 nebyl moc dobrý. Whisky scházela hutnost, ovocnost a výraz. Přitom jí nechyběly roky – byla z roku 1999. Rozhodli jsme se proto naplnit ji znovu do sudu, ve kterém předtím zrála whisky z roku 2008. A výsledek se nám moc líbil. Nakonec to dopadlo tak, že vznikl single cask, limitovaná edice v sudové síle, v podstatě doublewood finish. Tím jsme si potvrdili, že toto je správný směr. Takže jsme všechen destilát z roku 1999 uložili do nových sudů na dobu šesti měsíců a výsledkem je krásně dotažená dvacetiletá whisky,“ vysvětluje Mirek Motyčka obrovský posun oproti původnímu destilátu. Finální whisky je díky zmíněnému druhému finishi velmi příjemná, hřejivá, silná, vyvážená, roky se krásně potkávají s měsíci v mladém sudu. Prodává se o síle 49,2 %, což na whisky není zrovna málo. „Ve Vizovicích si potrpíme na víc voltů – vyrábíme přece pálenky. Také jsme se chtěli odlišit, dělat to trochu jinak, a navíc Gold Cocku ten vyšší obsah alkoholu svědčí, zkoušeli jsme i více ředěné, ale kolem 50 % alkoholu se nám naše whisky líbí nejvíc. A tak jsme finální destilát připravili do prodeje ve stejné číselné hodnotě, jaká je rovnoběžka protínající Vizovice, tedy 49,2.“

Ve Vizovicích ale na sudech s whisky nikdo nespí. Naopak, připravují se další edice. Opodál leží nové, silně vypálené sudy od Bednářství Bařina, v tuto chvíli výhradního dodavatele sudů a bednářských služeb.

„Po přesunu značky jsme destilovali v roce 2008, pak následovala dlouhá pauza, po které jsme opět destilovali až v roce 2014, přišla další destilace v roce 2016 a od té chvíle už destilujeme každý rok. Nastává tím nová éra, ve které jsme schopni ročně vyrobit až 5000 lahví prvotřídní whisky,“ vysvětluje Mirek Motyčka.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání Beverage & Gastronomy (11–12/2019).

Ján Chovanec
Foto: Archiv palírny

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.