Zajděte si na parádní jižanskou kuchyni

Hlavní stránka » Aktuality » Zajděte si na parádní jižanskou kuchyni

Po několika měsících zahřívacího provozu zorganizoval v minulém týdnu opening party podnik Ideas are Bulletproof. Na pražské poměry relativně originální koncept, který nabízí kromě koktejlů také inspiraci kuchyní amerického Jihu.

To, že bude „Legie“, jak si říkají lidé kolem AnonymouS Conceptu, kam spadá veleúspěšný AnonymouS Bar a AnonymouS Shrink’s Office, nabízet skvělé koktejly, je více než očekávané. U svého třetího projektu s adresou v Jungmannově ulici v Ideas are Bulletproof vsadili mnohem více na kuchyni.

V chlapácky působícím interiéru, kde dominují prvky, jako jsou masivní dřevo, kůže a kov, se provozovatelé rozhodli servírovat jižanskou kuchyni, která se inspiruje v amerických státech jako třeba Tennessee či Kentucky. A teď nemá nikdo na mysli kus masa (v lepším případě) a hranolky, které si mnoho hostů spojuje s gastronomií právě těchto regionů. Kuchyně Ideas are Bulletproof jde mnohem hlouběji, na kvalitních surovinách staví daleko barvitější a nápaditější pokrmy. V podstatě se jedná o fúzi zmíněného amerického Jihu a vybraných českých surovin, kde je jedním z dominantních pilířů výběrové maso. Ovšem než ho začali kuchaři reálně používat, celý tým se zajel podívat za řezníkem, jak maso bourá a dále zpracovává. Díky tomuto důrazu na původ a kvalitu a díky již uvedenému místnímu dodavateli tak mohou hostům nabídnout skvělé jídlo za mnohem rozumnější cenu, než by tomu bylo v případě dovozu přes oceán. A když k tomu přičtěte zmíněnou inspiraci skutečnou jižanskou kuchyní, můžete si v „Jungmannce“ vychutnat třeba vepřový T-bone steak a k němu si dáte fritáty s bramborou a rebarborou. Nebo třeba vskutku skvělá trhaná hovězí BBQ žebra v domácí bulce s karamelizovanou cibulkou a salátem Redslaw, což je originální salát inspirovaný populárním Coleslawem pocházející přímo z místní kuchyně. Pokud máte chuť na něco lehčího, objednejte si krůtí Home Pot se zeleninou a chlebem, který si kuchaři (s přídavkem piva Guinness) pečou sami, stejně jako výše zmíněnou bulku. Lehčí pokrm ocení mnoho hostů především v době obědů, protože Ideas are Bulletproof otvírá už v jedenáct hodin, kdy je připravena také kuchyň. A nezapomeňte ani na předkrm – aktuálně zde nabízejí jemného a lehounkého marinovaného lososa s fenyklovým salátem, ke kterému se podává koprový creme fraiche. Menu ale není stálé a každých několik dnů se obměňuje.

Nebyla by to ale skutečná americká kuchyně, kdyby tu nepodávali lívance. Vynikající lívance nikdy nemohou být hříchem, navíc když jsou zalité javorovým sirupem. Nabídku příloh a zdobení zde pravidelně mění, ovšem lívance samotné zůstávají. Takže kdykoli dorazíte do Ideas are Bulletproof, můžete si dát tuto lahůdku – a třeba i pokaždé jinak.

A nezanedbávají zde ani nabídku nápojů. Nově otevřené místo je, co se drinků týče, zaměřeno (kromě dobře načepovaného piva a několika prémiových destilátů) na americkou whiskey. Právě to jej odlišuje od jiných konceptů, které preferují především skotskou whisky či všeobecně irskou hospodskou kulturu. Jak již bylo řečeno na začátku – očekáváte automaticky, že zde dostanete prvotřídní koktejl. A je to tak. Mimo pěti nabízených signature koktejlů vám zde samozřejmě namíchají všechny klasiky i další drinky na přání. Pro „Legii“ toto skutečně není žádný problém.

V Praze téměř chybějí místa, kde by si na stejné adrese mohl host dopřát vynikající jídlo postavené na kvalitních surovinách a zakončil ho parádním koktejlem. Tyto podmínky Ideas are Bulletproof rozhodně splňuje – a zaceluje tak pomyslnou díru na trhu.

Ján Chovanec
Foto: Archiv Ideas are Bulletproof

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.