ZDENY KORTIŠ: Chivas Masters 2019 – drink je přímo o barmanovi

Hlavní stránka » Aktuality » ZDENY KORTIŠ: Chivas Masters 2019 – drink je přímo o barmanovi

V minulém týdnu se uzavřelo přihlašování soutěžících pro letošní, pátý ročník prestižní barmanské soutěže The Chivas Masters Cocktail Competition. V dubnu nastane doba tzv. mystery visitorů konkrétních barů a postupný výběr deseti finalistů pro letošní finále.

To se uskuteční 23. května v pražském baru Crazy Daisy. „Vloni byla soutěž mnohem více komunitní, byla o tom, co barmany ovlivňuje, letos je soutěž přímo o barmanovi. Zásadní změnou ale bude, že letos poletí za odměnu za skotskou whisky pět finalistů,“ říká ambassador soutěže Zdeny Kortiš.

Pět finalistů včetně vítěze letos poletí do Skotska. Taková motivace pro barmany zní hodně atraktivně.

Letět a účastnit se globálního finále je pro toho vítěze možná více závazek a práce než jenom samotný výlet, proto jsme se rozhodli, že bychom mohli barmany motivovat nabídkou edukace a zároveň něco nového poznat. Takže jsme to vymysleli tak, že to letos uděláme trochu jinak a dáme jim možnost podívat se někam do světa. Vzhledem k tomu, že Chivas Regal je skotská whisky, je patřičné, že barmanům uděláme krásný výlet do skotských palíren. Těch pět barmanů máme v plánu vyslat do světa ještě před samotným světovým finále – s největší pravděpodobností v srpnu.

Takže vítěz vlastně poletí dvakrát.

Ano. Poprvé s dalšími čtyřmi finalisty a podruhé, když se zúčastní samotného globálního finále.

Jak tedy bude probíhat samotný výběr pěti barmanů, kteří po českém finále Chivas Masters poletí?

Je to jednoduché – poletí pět nejlepších. Samotné finále je stejné – vybere se deset finalistů s tím, že devět z nich postupuje na základě hodnocení kvality drinku, na kterou je kladen největší důraz, plus na základě kreativity prezentace na sociálních sítích. Desátý postoupí díky nejvyššímu počtu lajků na našem facebookovém profilu Chivas. Takže divoká karta.

Zdeny Kortiš, ambassador
The Chivas Masters Coctail Competition pro Českou republiku

Letos se základní soutěžní challenge jmenuje Your Blend, což na první pohled působí mnohem osobněji než třeba zadání pro loňský ročník.

Přesně tak, letos je to celé hodně o barmanech.

Název Your Blend mi evokuje propojení s populárním zážitkovým programem The Blend, který vedeš…

Určitě, je to hodně propojené. Dokonce si na finále každý barman připraví svůj vlastní blend, který pak použije u první finálové challenge, kterou bude Your Highball.

A jak bude vypadat druhá finálová challenge?

Tou bude samotná prezentace jejich vlastního drinku, kterým se kvalifikovali do finále, ovšem tentokrát před porotou. Tedy zmíněný Your Blend. Finále se tedy bude skládat ze dvou částí. Your Blend bude přímo o barmanovi, o jeho oblíbených ingrediencích a samotném koktejlu, se kterým se ztotožňuje. Líbí se mi představa, že to vlastně necháme celé na něm. Přijdu na první hodnocení do baru a řeknu barmanovi – hele, ten drink mi moc nechutná, není to můj styl. A on řekne – ano, ale při všem respektu, hlavně že chutná mně. To je za mě fér odpověď, jelikož challenge byla o barmanech, takže se na ty drinky moc těším.

Filip Jančárek, vítěz
loňského českého finále The Chivas Masters Coctail Competition

V běžné barové praxi by to mohlo být možná trochu sporné, jestli má drink chutnat opravdu především barmanovi, nebo hostům…

Ano, ale tady je to úplně jedno. Věřím, že barman chce ze sebe dát to nejlepší. Ty i já přece známe ty komplikace kolem subjektivního vnímání jednotlivých chutí. Takže nám půjde o to, jak si barman drink obhájí. Bude to skvělá práce.

Vstoupili jsme do pátého ročníku české soutěže Chivas Masters. Co si z předcházejících čtyř kol odnášíš do toho letošního?

Celá soutěž pro mě byla a je velkou školou. Vzhledem k tomu, že jsem u ní od začátku, mohu už tak trochu hodnotit a jsem si jistý, že jsme pokaždé měli šťastnou ruku na vítěze – Ondra, Tomáš, Sandra a Filip. Všichni jsou skvělí barmani. Oni sami jsou důkazem kvality, kterou soutěž má. I díky jim má Chivas Masters výbornou reputaci a je umístěna mezi TOP barmanskými soutěžemi, které u nás každoročně probíhají, aniž bychom na to nějak moc tlačili. Barmani mají tuto soutěž rádi a i díky ní si prohlubují vztah k samotné značce Chivas Regal.

Chivas Regal je všeobecně velmi respektovaný brand…

Přesně tak. A o to nám v soutěži jde – aby byla na úrovni, stylová – a myslím si, že každý finálový ročník tomu odpovídal. Pokaždé to celé bylo velmi příjemné, a zároveň velmi náročné na výběr vítěze. Je vždy skvělé vidět na soutěži tváře známých a respektovaných barmanů, kteří Chivas Masters prošli. Každý barman, kterého jsem potkal ve finále, je za mě skvělým profesionálem. A někteří z nich jsou už velmi známí a úspěšní, a proto jsem moc rád, že s námi do toho projektu šli. I díky nim vidím, že je na tom naše barová scéna opravdu dobře. Ať už jsme byli na světovém finále v Tokiu, nebo v Londýně, pokaždé jsme tam zanechali hlubokou stopu. Máme mezi barovými profesionály po celém světě velmi dobré jméno.

Pokud můžeme něco na dálku vysledovat z posledních globálních finále, je to stoupající číslo konkurence. Když v Tokiu soutěžila Sandra Šalátová, finále se zúčastnilo 15 zemí, na loňském finále v Londýně, kam jste letěli s Filipem Jančárkem, už jich bylo 21.

A letos se jich očekává ještě více. Konkurence je stále větší a skvělé na tom je, že se i díky narůstajícímu počtu zemí soutěž vyvíjí. Vloni třeba byly challenge velmi zajímavé, což následně Filip představil českým barmanům na master classech, které jsme organizovali.

Global finalisté 2018 ve
Strathisle

V posledních letech jsme čím dále častěji svědky přípravy vlastních domácích ingrediencí, většího akcentu na lokální suroviny a dalších trendů. Co se dá očekávat letos?

Především v první zmíněné challenge, která bude o barmanech, očekávám výraznější, plnější drinky. Předpokládám, že pokud to budou oblíbené barmanské koktejly, tak by to mohly být twisty na klasiku. Navíc je dnes, kromě toho, co jsi zmínil, také hodně trendy minimalistický styl bez velkých ozdob a podobně. Rovná, čistá sklenička. Osobně se mi to moc líbí, barman se mnohem více soustředí na balanc koktejlu, kde vynikne i samotná báze.

Dnes je mimochodem těch zajímavých trendů mnohem více, než tomu bylo před pěti lety. Nízkoalkoholické koktejly, fermentace, klarifikace a podobně. Bude velmi zajímavé sledovat, s jakou kreativitou do soutěže barmani vstoupí. Zároveň bude pro nás hodně těžké vybrat deset finalistů. Navíc jsme očekávali rekordní účast, což jsme usoudili i podle obou master classů, které jsme organizovali v Praze a v Olomouci.

Ještě k těm trendům. Celá soutěž proběhne na jaře. Očekáváš, že bude v soutěžních koktejlech tato sezóna reflektována?

I vzhledem k tomu, že jsme na loňském zářijovém finále měli jednu challenge zaměřenou právě na sezónu a sbíraly se třeba bylinky, tak ano. Myslím, že z jisté části to barmani reflektovat budou. Stejně tak, jak se vyvíjejí barmani, vyvíjí se i soutěž – a jejich zkušenosti se tedy do Chivas Masters rozhodně promítají.

Ján Chovanec
Foto: Archiv Zdenyho Kortiše

Filip Jančárek, vítěz loňského českého finále The Chivas Masters Coctail Competition Global finalisté 2018 ve Strathisle Zdeny Kortiš, ambassador The Chivas Masters Coctail Competition pro Českou republiku

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.