ZDENY KORTIŠ: Chivas Masters barmanská jízda, úspěch v globálním finále a nezapomenutelný výlet do Skotska

Hlavní stránka » Aktuality » ZDENY KORTIŠ: Chivas Masters barmanská jízda, úspěch v globálním finále a nezapomenutelný výlet do Skotska

...byl to opravdu road trip se vším všudy, sešla se výborná party lidí, kteří jsou na stejné vlně, mají zájem se vzdělávat a posunovat naše barmanské řemeslo dál.

V únoru 2019 odstartoval pátý ročník soutěže Chivas Masters. Začal dvěma semináři, na nichž se barmani a barmanky dozvěděli detaily zadání a další užitečné informace od Filipa Jančárka, TOP 3 globálního finalisty Chivas Masters 2018, a Zdeňka Kortiše, Chivas Regal ambasadora pro Českou republiku.

Novinkou a zároveň velkou motivací byl pro pět nejlepších barmanů výlet do Skotska, do palíren v oblasti Speyside. Téma letošního soutěžního ročníku znělo Your Blend, a tak jejich úkolem bylo vytvořit drink inspirovaný jimi samotnými. Blend ingrediencí použitých v drinku i jeho servis měly svého autora vystihovat, ukázat, co ho inspiruje, motivuje nebo třeba na co je hrdý. Povinnou ingrediencí byla whisky Chivas Regal v minimálním množství 30 ml. Volit mohli mezi Chivas Regal 12 y. o., Extra nebo 18 y.o. Celkem se do letošního Chivas Masters zapojilo 41 barmanů, kteří po celý duben, který byl vyhlášen jako Chivas Masters měsíc, ve svých barech nabízeli hostům svůj drink. Částka, jež odpovídá 5% výtěžku z prodeje všech soutěžních koktejlů, putovala na charitativní projekt Helppes a dvojnásobek přidala společnost Jan Becher Pernod Ricard, která Chivas Masters v České republice pořádá. Celkově se letos vybralo krásných 42 400 Kč.

Do finále v pražském baru Crazy Daisy se 23. května probojovali – Lucie Bieglová (La Casa de la Havana vieja, Praha), Vladimír Čech (The Banker’s Bar, Praha), Tomáš Jarmar (Café New One, Olomouc), Martin Straka (Hendrix Café Bar, Hradec Králové), Peter Szulló (Drink Line, Brno), Jan Šebek (L’Fleur, Praha), Barbora Švihlová (L’Fleur, Praha), Marek Vybíral (The Black Stuff, Olomouc), Jan Weiss (Bonvivant’s CTC, Praha) a Matěj Kutáč (Nevinný bar, Olomouc), jenž postoupil na divokou kartu. Náhradníkem byl Petr Gavlík pro případ, že by se na finále někdo z deseti nominovaných nemohl dostavit.

Porotu v pražském finále nejvíce oslnila Bára Švihlová, která na konci července reprezentovala velice úspěšně ČR v globálním finále ve Skotsku a Velké Británii. Bára byla po skvělém výkonu členkou týmu vítěze, jímž se stal Polák Sebastian Cichowlas, reprezentující Nizozemsko, a v prosinci se vypraví na cestu do Šanghaje.

Nezapomenutelný výlet do Speyside si vybojovali také další čtyři finalisté: Lucie Bieglová, Vladimír Čech, Jan Šebek a Marek Vybíral.

Den D nastal 30. 9. v pondělí a účastníci barmanského whisky tripu moc informací neměli. Sraz byl ve 12:00 na Letišti Václava Havla a směr byl jasný – domovina whisky, Skotsko.

První den byl náročný na cestování. Přes Londýn, Aberdeen nás čekala cesta necelých 70 km po silnici do whisky městečka Rothes, které bylo vybráno pro svou centrální polohu mezi palírnami. Role řidiče se ujal Vlasta Fau, Jan Becher Pernod Ricard on trade development manager, který zažil svoji premiéru a volant na pravé straně zvládl bravurně. Den druhý začal skotskou snídaní. Servíroval se haggis, black pudding, rashers, fazole a vše pro vydatnou full scottish breakfast. Následoval přesun do Glenlivet Distillery, kde na nás již čekala Ann Miller, Chivas Regal ambassadorka.

Pak nás čekala prohlídka palírny včetně nové i staré destilační místnosti a hlavně privátní degustace. Barmani dostali průřez Glenlivet portfoliem a měli možnost ochutnat Glenlivet 13 y.o., který zrál čistě v sherry sudech a dá se koupit jen v palírně nebo na Tchaj-wanu. Po procházce k místu, kde stála původní palírna (Upper Drumin), jsme museli spěchat do městečka Charlestown of Aberlour. Jak název napovídá, čekala nás prohlídka palírny Aberlour. Jde o nejprodávanější single malt ve Francii a za zmínku zcela jistě stojí i zdejší stáčení lahvované v sudové síle, které zrají ve first fill oloroso sherry sudech. Řada nese název Aberlour a’Bunadh a vyrábí se v omezených várkách/batch. Návštěva warehousu a degustace stáčení včetně legendární a’Bunadh.

V další palírně bylo pro účastníky zájezdu připraveno několik lifetime překvapení. Tou palírnou byla domovina značky Chivas Regal malebná Strathisla Distillery. Jedna z nejkrásnějších palíren ve Skotsku, nejstarší fungující palírna ve Speyside od roku 1786. Následovala tradiční prohlídka palírny, pak ale čekalo na barmany velké překvapení. Privatní BLEND, který je také velice úspěšný v České republice (www.theblend.cz). V krásné blendovací místnosti si mohli namíchat vlastní whisky. Po blendování jsme neodolali nákupu v shopu, kde právě dostali nový Chivas Regal 13 y.o., limitovanou edici pro australský trh. Pak následovala degustace včetně verze z japonského dubu Mizunara. Když už se zdálo, že je návštěva palírny u konce, čekalo na barmany ještě jedno velké překvapení. Byla to návštěva Chivas Regal Cellar, kam se dostanou jen VIP návštěvy. Filip Jančárek se měl možnost do sklepa loni podívat, nicméně Bára byla tento rok o tento zážitek během globálního finále ochuzena, a tak jsme jí museli tento sen splnit. Za pečlivě zamčenými dveřmi je uschováno několik vzácných sudů, kde zraje Chivas Regal 18 y.o., Extra, Ultis nebo legendární 25 y.o. Tyto whisky jsou však odlišné od těch, které standardně koupíte. Zdejší whisky jsou v sudové síle! Po pečlivém výběru padla volba (logicky) na Chivas Regal 25 y.o. Tato whisky zde leží po namíchání dalších 6 let, takže dnes má 31 let. Tuto degustaci si asi všichni budeme pamatovat po celý život. Chuť této whisky se nedá vyjádřit slovy a nestačil by mi na to formát na tento report. Když budete u Vladimíra v Bankers baru na drinku, tak se zeptejte na jeho speciální tasting.

Celý článek čtěte v aktuálním vydání Beverage & Gastronomy (11–12/2019).

Zdeněk Kortiš
Foto: Archiv autora

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.