Zpověď kavárnice a galeristky

Hlavní stránka » Aktuality » Zpověď kavárnice a galeristky

Cafe Galerie Zelený Dům, sídlící v Újezdě nad Lesy, byla malebným snem Martiny Schiffmannové. A teď si tento sen plní. Organizuje výstavy umění, přednášky, připravuje dorty a vafle a v neposlední řadě také výbornou kávu. Tak je to teď. Jak to ale celé začalo? Z módní branže až do vlastní kavárny – Martina Schiffmannová pro Beverage & Gastronomy.

Jak to všechno začalo?

Neodbytnou potřebou být si vlastní paní, dokázat něco víc, radikálně změnit svůj život – a především dělat to, co má opravdu smysl.

Prima. Ale co teď?

Jsem z módní branže, ale toho již bylo dost. To jsem věděla naprosto jistě. A jak se to tak v rodině probíralo, padla jednoho dne otázka „a co takhle galerie?“. No a kdo zná naši rodinnou historii, nepřijde mu tato otázka až tak moc divná.

Maminka mého muže asi před patnácti roky galerii provozovala a někdo z našeho okolí se stále ptal, jestli ji náhodou nechceme obnovit.

No a protože dům, kde dříve galerie byla, je náš, nebylo nic snazšího než se pustit do práce.

Takže jste navázala na tradici…

To je sice pěkná myšlenka, ale zpočátku se jevila spíše jako velká utopie, když nemáte nejmenší tušení, jak taková galerie funguje. Je to něco jiného než si otevřít krámek s „něčím“. Avšak díky tomu, že se celá rodina kolem umění pohybuje, byly i nějaké kontakty na výtvarníky a nebylo to až tak úplně od věci.

Další háček byl ovšem v tom, že se náš dům nachází na periferii Prahy – a do galerií se chodí spíše v centru města. Bylo jasné, že se samotnou galerií prorazím jen těžko. V tu chvíli se na povrch začala drát myšlenka zřídit tam kavárnu. Znáte takové ty krásné, příjemné galerie s kavárničkou, které najdete v každém malém městečku po celé Francii? Můžete si tam hodiny nerušeně číst, potkat se s kamarádkou, zajít tam s dětmi po škole nebo s partnerem navečer. Takové to místo, kam chodíte za přáteli, ale současně vždy dostanete naleštěné příbory, kvalitní občerstvení, a navíc úžasné inspirativní prostředí mezi výtvarníky.

Nápad byl tady – propojit umění a kulturu s pohlazením žaludku. To je ovšem jen prvotní myšlenka, od níž vede ještě velmi dlouhá cesta. Především díky tomu, že jsem s tím neměla absolutně žádné zkušenosti. Jen nadšení a chuť dělat to jinak a lépe.

Ovšem kdo mě zná, ví, že když se do něčeho pustím, tak minimálně na dvě stě procent.

A tak začaly přípravy, vymýšlení interiéru – a především sortiment.

Jediné, co v prostorách zůstalo, byla podlaha a plán, že kavárna bude součástí galerie. Tlumené a nic nerušící barvy musely současně navozovat eleganci, chuť posedět a především pojmout jakýkoli druh umění.

A co vás čekalo dál?

Původní idea byla, že budeme dělat kávu a občas upeču nějaký ten „můj“ koláč.
Bylo však jasné, že s tím nevystačím. Všechno pro mě bylo naprosto nové. I podnikání samotné. A bez pomoci, rad a zkušeností mého muže by to bylo velmi těžké.

Co je však pro nás s mužem nejdůležitější, je káva. Na tom byla shoda a tím se začalo. To znamená, že jsme rozhodili sítě a začali ochutnávat. Naskytla se samozřejmě příležitost vzít kávu od nějaké velké kávové společnosti, která zajistí provoz od kávy, šálků, cukru až po kávovar a mlýnky.

Jak jste vybírali kávu?

Bohužel si myslím, že káva dovážená k nám není stejná jako ta, co se nabízí v domovské zemi té které značky. A tak jsme hledali a ochutnávali několik měsíců. Nakonec vyhrála Bazzara. Milovníci kávy mi dají za pravdu, že nejlepší pražírny najdeme v Terstu. A právě zde bratři Bazzarové pokračují v dlouholeté rodinné tradici. O kvalitě kávy jistě vypovídá i fakt, že se dnes nabízí ve více než dvaceti zemích světa. Podle nezávislého hodnocení patří Bazzara mezi deset nejlepších pražíren v celé Itálii. A myslím, že i naprosté laiky přesvědčí fakt, že káva Bazzara se okamžitě po upražení distribuuje k zákazníkům.

Co pro vás bylo důležité?

Kvalita. Všechno dělat podle tradičních receptur a z těch nejlepších surovin. A protože nejsem cukrářka, měla jsem ze začátku představu nějakého dodavatele zákusků. Ale nenašla jsem to pravé, a tak jsem prošla nejen baristickým kurzem, ale i cukrářským školením a všechny dortíky si děláme sami.

Nabízíme několik druhů dortů, které střídáme. Vždy lze vybírat nejméně ze tří. To proto, aby nikde nic nezůstávalo a vše bylo čerstvé. A co bych doporučila? Skvělý dort je lanýžový čokoládový dort z brazilské čokolády s nepečeným korpusem. Můj muž tenhle lahodný dort, který se doslova rozplývá na jazyku, překřtil na „pánský dort“.

Kvalita je drahá. Jak se to ujalo?

U nás funguje reklama „jedna paní povídala“. Laťka, kterou jsem si nastavila, je dost vysoko. Krásné prostředí, prostírání, vyleštěné příbory a opravdu skvělé zákusky… funguje to. Máme stálou klientelu, která se stále rozrůstá. A stále vymýšlím něco nového a jiného. Po inspiraci z dovolené padla volba na vafle. A nejen ledajaké. Když jsem na počátku testovala různé druhy těsta na mojí rodině, zpočátku nadšeně očekávali každý nový pokus. Po několika týdnech však už přede mnou a mými výtvory utíkali. Nicméně díky těmto pokusům mohl můj mlsný jazyk vymyslet úžasné sladké i slané vafle, které jsou naprosto návykové. Představte si voňavé těsto se zakysanou smetanou, jahodami, vanilkovou a jahodovou zmrzlinou a kopečkem čerstvé šlehačky ozdobené sušenými kvítky… Na podzim vedla vafle s lehce podušenými švestkami se skořicí a kapkou rumu, to vše doladěné skořicovou zmrzlinou… Zkuste odolat.

Pro ty, kteří sladké nemusí, máme v nabídce slané vafle. Mým favoritem je těsto, do kterého přidáváme sušená rajčata, olivy a rozmarýn, posypané parmazánem. Tyto vafle podáváme s lehkým salátkem… No a zkombinujte to se sklenkou bílého vína… My máme skvělá vína, což se potvrdilo i na naší první degustaci vín, která proběhla v květnu. Nabízíme italská vína z tradičních rodinných vinařství jako Torre Maschia, Pra Da Val, Sammarco nebo Dal Cero.

Zmínila jste zmrzliny…

Původně jsme je brali od skvělé zmrzlinářky, která má vlastní cukrárnu, ale postupně se ukázalo jako naprosto nezbytné vyrábět si vlastní. A vězte, že kvalitu držíme i zde. Pochutnat si u nás můžete na slaném karamelu, čokoládové, jogurtové zmrzlině, či jahodovém, malinovém, nebo mangovém sorbetu. A pokud vám jsou málo samotné kopečky zmrzlin, dejte si vyladěné zmrzlinové poháry. Stačí si přečíst a neodoláte… Takový čokoládový pohár se dvěma kopečky čokoládové a jedním kopečkem malinové zmrzliny, zalité vaječným koňakem, ve kterém jsme předem namočili čokoládovou sušenku, posypali malinami a kopeček šlehačky vydatně dozdobili čokoládovými hoblinkami. Nebo „Řecký pohár“ z jogurtové zmrzliny, medu a vlašských ořechů… Nemá chybu.

Stále však mluvíme o kavárně…

Vznikla jako doplněk galerie a přitom ta je tady hlavní.

Nic však není na úkor ničeho. Galerie dostává naprosto stejnou péči jako kavárna. A že je to pořádný zápřah. Od té doby, co mám skvělou kolegyni v kavárně, mám na galerii mnohem víc času. Na výstavy, výtvarníky i veškeré akce v prostorách galerie pořádané.

A že jich není málo. Každý měsíc nová vernisáž je již pravidelná akce. Jsem velmi hrdá, že jméno galerie stoupá mezi odbornou veřejností tak, že mě již sami kontaktují přední výtvarníci s chutí zde vystavovat.

Pokud není zahájení výstavy, můžete večer zajít na koncert, přednášku, nebo promítání filmu. Vymyslela jsem si sérii filmů o slavných malířích, které jsou zahajovány krátkou přednáškou. Operní pěvkyně Karolina Žmolíková u nás měla vystoupení s klavírním doprovodem hudebního skladatele Zdeňka Zahradníka.

Na co se lze těšit v příštím roce?

Koncert skvělého kytaristy Justina Lavashe, který proběhl v prvních měsících po otevření, zopakujeme i příští rok.

Mám připravený blok workshopů s keramikem Viktorem Žukem. Pod jeho vedením si můžete vyrobit vlastní keramiku. Samozřejmě chystám vánoční program a výstavy jsou domluveny až do roku 2020. A ne ledajaké.

Jaká je vaše idea do budoucna?

Také se vám stává, že si oblíbíte nějaký nově velkolepě otevřený podnik a začnete ho doporučovat, ale během pár měsíců se zhorší tak, že si tam nedáte ani polévku? Mám to naopak. Nabídka na začátku byla mnohem skromnější. Ale postupně vymýšlíme stále nové věci, permanentně se snažíme něco zlepšovat, a především nešetřit na kvalitě. Je to náš rodinný podnik, a to už zavazuje. Nelze to brát jen jako rychlý zdroj financí. Bylo by skvělé, kdyby to byl podnik s historií, tradicí, aby se výlety a procházky plánovaly s cílem navštívit Café Galerii Zelený Dům. Byla bych ráda, kdyby zájemci o umění do mé galerie vážili cestu, protože bude platit za zdroj kvalitního umění. Již teď máme zájemce i ze vzdálenějších částí Prahy. Nemám potřebu rozjíždět nějaké další pobočky, jak už se mě už pár lidí ptalo. Mojí ambicí je dělat to, co dělám, na té nejlepší úrovni, aby se zde každý cítil vítán a já jsem stále měla z téhle práce opravdu dobrý pocit. A již teď vím, že tohle opravdu smysl má.

www.cafegaleriezelenydum.cz

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.