ADRIÁN AREGO: Když se řekne cava…

Hlavní stránka » Články » ADRIÁN AREGO: Když se řekne cava…

S přicházejícím letním počasím se nám nabízí doušek osvěžujícího, perlivého a skvělého vína. Pokud dnes vaše volba nepadne na dražší šampaňské, možná oceníte skvělou cavu. Jednou z nejlepších na trhu je rozhodně Cava Anna. Proč se jí říká královna cavy?

Cava Anna je jedním z nejprodávanějších šumivých vín svého druhu na trhu. Samo o sobě to ještě nemusí být argumentem, za tímto šumivým vínem je ale mnohem hlubší příběh. „Cava Anna je náš nejprestižnější produkt s mnoha historickými mezníky. Určila směr mnoha španělským vinařům a je stále inovativní,“ říká Adrián Arego, East & South Europe Export Manager vinařství Codorníu Raventós, které tuto cavu produkuje, v rozhovoru pro Beverage & Gastronomy.

Jak si stojí Cava Anna v prodejích přímo ve Španělsku?

Cava značky Anna de Codorníu Brut je nejprodávanější cavou ve španělském maloobchodě.

A je také zřejmě nejznámější.

Je to tak díky její historii a samozřejmě i kvalitativní linii, která neklesá a kterou lidé oceňují.

Když mluvíme o cavě, pak v případě Cavy Anna de Codorníu se mluví o královně celého tohoto odvětví. V čem se odlišuje od jiných vín ve stejné skupině?

Je tam více důvodů. Začnu třeba tradicí. Naše cava se stále vyrábí z tradičních místních odrůd Xarel-lo, Macabeo a Parellada, i když se firma v novější době vydala cestou inovace a přidala do svého rejstříku odrůdu Chardonnay. To byl ve své době velmi progresivní krok, který nikdo předtím neudělal.

O jaké době to mluvíme?

Stalo se to asi před třiceti pěti lety, v osmdesátých letech minulého století.

To je hodně dlouho po založení tamního vinařství.

Je to hodně dlouho – přesně, jak říkáte. Historie vinařství totiž sahá až do roku 1551. Než se dostanu dál, musím také říci, že Anna de Codorníu byla skutečnou osobou, dědičkou rodu vinařů. Cava je pojmenována na její počest. Mezitím ještě jeden z majitelů někde v polovině 19. století odjel do Francie, kde v oblasti Champagne nasbíral zkušenosti, které pak přenesl do svého vinařství. Pomocí stejné techniky, tedy sekundárního kvašení v lahvi, začali ve vinařství Codorníu vyrábět první šumivá vína. A tak ve Španělsku vznikla cava. V té době se ještě cava nazývala šampaňské, protože výrobně je to vlastně totéž. Samozřejmě že časem se ozvali vinaři ze Champagne a Španělé toto víno pojmenovali cava.

Pojďme ještě zpátky k rozhodnutí přidat další a ne právě lokální odrůdu. Proč právě Chardonnay?

V případě Cavy Anna de Codorníu tvoří Chardonnay dokonce až 70 % z celého vína. Díky této odrůdě je víno krásně perlivé, v ústech elegantní a svěží. Mimochodem, tato cava je díky svému složení velmi dobře rozlišitelná i pro zahraniční klientelu, což právě milovníci kvalitní cavy a skvělých vín vůbec rádi a často oceňují.

Momentálně už ale nejste jediným vinařstvím, které takto cavu vyrábí…

Ne, to jistě ne. Nicméně rodina Codorníu byla první, která to takto nastavila, a další ji následovali. Jak jsem už zmínil, několikrát se členové tohoto vinařského klanu úspěšně předvedli jako vizionáři. Díky těmto inovativním krokům, díky vysoké kvalitě cavy a využívaným lokálním odrůdám jsme vždy o krok napřed. Cava Anna de Codorníu je díky tomu všeobecně vnímána jako vysoce prémiový produkt.

Pojďme tedy k samotným odrůdám. Musí společnost hrozny nakupovat, nebo si vystačí z vlastních zásob?

Důraz na kvalitu je pro nás skutečně prvořadý, a proto společnost vlastní téměř 3000 hektarů vinohradů. Hrozny pro Cavu Anna de Codorníu, což je náš nejprestižnější produkt, rostou poblíž Barcelony. Ty tři tisíce hektarů nejsou málo, ovšem nestačí to. Spolupracujeme proto s několika dalšími vinaři, které velmi dobře známe. Kontrola hroznů, jež k nám přicházejí, je hodně striktní. Není to tak, že bychom prostě nakoupili hrozny – a hotovo. Naši lidé se chodí dívat na to, jak hrozny rostou, jak je vinaři ošetřují, a jsou také u sklizně. Takže ty hrozny známe dříve, než k nám do vinařství vůbec dorazí.

Cava se od běžných šumivých vín liší především sekundárním kvašením v lahvi. Co tato technologie cavě dává navíc?

To je hodně zajímavá otázka. Lidé vlastně běžně u šumivých vín moc neznají metodu, jak se z klasického tichého vína stane šumivé. Pro nás je přitom přímo tato technologie druhotného kvašení nanejvýš důležitá. Právě díky němu má cava, tedy naše šumivé víno krásně plné tělo a chuťovou eleganci, o které jsem už mluvil. Je to samozřejmě dáno tím, že tlak v lahvi u sekundární fermentace je mnohem vyšší než tlak, který využívají běžní výrobci šumivých vín, kteří ho vytváří třeba v nerezových tancích. Samozřejmě je jejich způsob levnější, ale nikdy to nebude ono. To skvělé perlení, úžasnou eleganci, tělo a chuť prostě vytvoří jenom druhotné kvašení v lahvi, které se používá pro cavu a šampaňské víno.

A co samotné ležení na lahvi? Třeba u šampaňského vína je to velmi důležitá a ceněná věc. Je tomu tak i u cavy?

Je to také hodně podstatné, a proto s tím také pracujeme. Třeba naše základní cava leží v lahvi minimálně 9 měsíců, reserva více než 15 měsíců a grand reserva leží v lahvi dokonce více než 30 měsíců. Pak máme zcela novou, velmi prestižní kategorii, kam patří vína ležící v lahvi nejméně 36 měsíců.

Ján Chovanec
Foto: Autor

Celý rozhovor čtěte v aktuálním vydání Beverage & Gastronomy (5–6/2019).

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.