MARTIN HUDÁK: Limity si dáváme sami

Hlavní stránka » Články » MARTIN HUDÁK: Limity si dáváme sami

Martin Hudák je baristou a barmanem v jednom z nejslavnějších barů, v londýnském American Baru, náležejícím k hotelu Savoy. Je také úřadujícím mistrem světa ze soutěže World Coffee in Good Spirits, kterou vyhrál letos v Budapešti. V neposlední řadě je ale také jedním ze tří organizátorů první Slovak Bar Show, která proběhla v záři v Banské Bystrici. O Bar Show, o jeho profesních úspěších a o limitech mluví Martin v rozhovoru pro Beverage & Gastronomy.

Od koho vzešla idea Slovak Bar Show?

Začali to kluci přímo v Banské Bystrici – Martin Karabinoš, se kterým jsem kdysi pracoval v Dublin Cafe. Původně připravoval Coffee Fiestu, což je kávový festival, a Ľuboš Koncok Vinnú špacírku. To je zase slavnost vína. Pak si kluci řekli, že jim v těchto místech chybí cosi dalšího, a nápadem byla Bar Show. Přemýšleli, koho osloví, a protože jsem bývalý kolega, byl jsem součástí týmu Dublin Cofe a účastnil jsem se taky Coffee Fiesty, oslovili mě – co kdybychom udělali barovou show? Nejdřív mě napadlo, že se úplně zbláznili. Zrovna probíhalo britské finále World Class Competition, měl jsem taky před kávovým mistrovstvím světa, takže jsem si myslel, že to nezvládnu ani náhodou. Nakonec jsem se ale rozhodl do toho jít – a bylo to správně. Mám po světě hodně kontaktů, takže jsem klukům řekl, že budu řešit hlavně program festivalu, barmanskou komunitu a kluci se budou na místě věnovat především logistice, marketingu, technologiím a zabezpečení vůbec.

…a vznikla první Slovak Bar Show.

Ľuboš Rácz (přední slovenský barman, provozovatel baru Záhir v Nitře) moc hezky napsal na svém blogu, že tato první slovenská Bar Show mu připadá jako rodinné setkání ztracených synů a dcer, kteří odešli do světa. A to chápu jako poselství této akce. Vůbec nám nejde o to, ukázat světu, že postavíme nejlepší Bar Show. Slovensko je silná barová krajina, všichni naši barmani a barmanky, kteří pracují ve skvělých barech po celém světě, mají možnost pozvání přijmout.

A taky přijeli. Kanada, Londýn, Dubaj, Praha, Berlín…

Ano, bylo to úplně úžasné. Osobně neznám na Slovensku takovou barovou akci, kde se sešlo tolik barmanů, bratrů a sester z celé Evropy – kteří se navzájem známe tolik let – z celého světa, na jednom místě. Toto je začínající tradice Slovak Bar Show. Sejít se, říct si, jaké to je a co se bude dělat příště.

Už když jsem jel do Bratislavy na hostování barmanů v předních bratislavských barech a pak do Banské Bystrice přímo na Bar Show, očekával jsem, že to bude emotivní záležitost.

Je to tak. Když se podíváš na různé barové show po světě – Berlín, Londýn, Moskva… Všechny se vztahují k tomu konkrétnímu městu. My jsme Slovak Bar Show. Nemluvíme o Banské Bystrici anebo o Bratislavě, mluvíme o Slovensku, o této krajině, o nás. Pokud bychom příště změnili lokalitu a připravili show v jiném městě, je to naprosto o. k., protože jsme Slovak Bar Show.

Předpokládám, že už myslíte na příští rok.

Samozřejmě – je tam cíl, už to plánujeme. Rádi bychom dotáhli více nadnárodní jména; show trošku víc orientovat na svět.

Stan Vadrna anebo Erik Lorincz jsou dost nadnárodní jména…

To bezpochyby. Tento první ročník jsme schválně chtěli postavit právě na Slovácích. Kromě čtyř zahraničních hostí jsou všechny přednášky právě od nich. Do poslední chvíle mi z celého světa psali zprávy – přijedu, rezervuj mi tu přednášku. I proto byl program tak nabytý, protože zájem byl opravdu velký. Mám z toho obrovskou radost. Teď není vůbec důležité, jestli byl sál poloprázdný a druhý ve stejnou dobu praskal ve švech. Viděli jsme, jak to fungovalo, a podle toho se odrazíme pro příští ročník.

Když už jsme u toho, chci se zeptat na návštěvnost. Jaké bylo v tomto směru očekávání?

Chtěli jsme prodat 500 vstupenek, nakonec se jich prodalo 600. Takže první Slovak Bar Show byla absolutně vyprodaná. Protože byly přednášky spíše v menších místnostech, obávali jsme se front. Bylo to schválně spíše takové malé, butikové. Bylo to tak schválně. Když se podíváš na jiné Bar Show, jsou to mnohokrát velké přednáškové sály, a mnoho lidí právě toto může odradit. My jsme neměli mnohokrát ani mikrofony. Akcent byl na síle slova, topicu, síle toho člověka a jeho osobnosti. Face to face. I hlavní přednáškový sál neměl žádnou stage, vše bylo schválně na jedné úrovni a rodinné.

Proč to tentokrát padlo zrovna na Banskou Bystrici?

Protože je to střed Slovenska, toto město můžeme klidně chápat jako jeho srdce. Schválně jsme se necentralizovali. Zvedněte zadky a pojďte do malých měst. Slovensko má tolik krásných barů. Nitra, Žilina, Martin, Košice… Pojďme na střed Slovenska, Banská Bystrica je malé, krásné město s historií. Pro každého a z každé strany tam bude stejně daleko. To byl hlavní důvod.

Celý rozhovor čtěte v aktuálním vydání Beverage & Gastronomy (11–12/2017)

Text: Ján Chovanec
Foto: Archiv Martina Hudáka

Můj účet

  • Přihlášení
  • Registrace
  • Moje předplatné
  • Zapomenuté heslo

Sledujte nás

Copyright © 2015 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.