Single vineyard champagne

Hlavní stránka » Články » Single vineyard champagne

Ve druhé polovině října se v pražském L´Fleur baru opět konala speciální degustace šampaňských vín. Prováděl ji Miloš Danihelka, který je kromě L´Fleur baru vede i společnost Terroir champagne, dovážející do Čech vybraná pěstitelská champagne. Právě díky jemu a několika dalším dovozcům si může milovník Champagne rozšířit obzory a ochutnat mnohokrát velmi raritní kousky.

Právě pěstitelé révy vinné a zároveň výrobci šampaňského (growers), kteří kryjí svoji produkci pouze z hroznů z vlastních vinic, jsou ti praví, u kterých bychom mohli najít nejcharakternější vína pro téma zatím poslední degustace v L´Fleur baru – Lieux-Dits, nebo-li singlevineyard champagne (šampaňská vína připravená pouze z hroznů jedné konkrétní vinice).

Prvním degustovaným vínem bylo Les Nogers 2012 ze špičkového vinařství Dhondt-Grellet, které vede jeden z největších talentů současného Champagne, mladičký Adrien Dhondt. Vinice Les Nogers se nachází na severu prestižní oblasti Cote des Blancs, ve vesničce Cuis, která má status 1er Cru. Poslední výsadby zde byly provedeny před více než 40 lety, díky čemuž je kořenový systém révy již pěkně hluboko. Ve víně samotném se to projeví vysokou krémovou mineralitou. O inspiraci „Burgundskem“ a použitých technologiích není v tomto případě pochyb. Ve vůni cítíme směs vyzrálých citrusů, šťavnatého bílého a žlutého ovoce, čerstvého pečiva a jemného doteku dřeva. V chuti je víno výrazné, perfektně vybalancované, s dlouhou minerální dochutí. Skvělý start, laťka byla nastavena hned od začátku velmi vysoko.

Druhým vínem degustace byl vůbec úplně první počin Stephanie a Juliena z Champagne La Parcelle – Barzy Extra Brut 2012. Opět se tedy jednalo o vynikající ročník 2012, avšak tentokrát o 100% Meunier a oblast poměrně vzdálenou slavnému Cote des Blancs. Barzy-sur-Marne je vesnička ve Vallée de la Marne, tedy v království odrůdy Meunier, která leží zhruba 70 km západně od Epernay. Velmi strmá, maličká vinice (0,40 ha), opečovávaná biodynamicky, dovolila posbírat v roce 2012 hrozny na přibližně 1000 lahví. Ve variantě Extra Brut (4 g/l) bylo tohoto vína připraveno pouze 650 lahví!!! Spontánní vinifikace v barrique sudech z Burgundska, rok zrání na jemných kalech v sudech před lahvováním, následováno dvouletým zráním na kalech v lahvi, dosage 4 g/l, degorsage 2015. V aromatice jsou již znát ony zmíněné čtyři roky od odstřelení kalů. Luční med, čerstvé sladké pečivo, zralé broskve, kandované citrusy, jahodový džem, lehce kouřový závěr. V chuti je však víno velmi živé, energické, se stále říznou, šťavnatou kyselinou, pevnou strukturou, tóny čerstvého ovoce a kouřovou křemennou mineralitou. Skvělá záležitost, které však již bohužel na světě mnoho není.

Třetí degustační vzorek naopak pocházel z legendární, historické Grand Cru vesnice Bouzy, která se nachází v prestižní oblasti Montagne de Reims. Právě zde se na vinicích rodí jeden z nejlepších Pinot Noirů v celém regionu Champagne, očekávání tedy byla veliká. Champagne Pierre Paillard – Les Maillerettes 2013 neboli 100% Pinot Noir z malé vinice Les Maillerettes, osázené v 60. letech. Spontánní fermentace a následné zrání vína tentokrát proběhlo v tancích z nerezu, na kalech si Les Maillerettes 2013 poležela téměř 5 let, dosage 2,5 g/l. Ve vůni z počátku trošku divoké, po pár minutách dýchání se již ukazuje typická „pinotová“ aromatika – drobné černé a červené lesní plody, peckové ovoce, svěží citrusy a lehký dotek hnědého koření. V chuti čerstvé, velmi živé, s říznou kyselinou, stále ještě velmi mladé. Tato záležitost si ještě zaslouží pár let zrát před tím, než někomu udělá radost ve své vrcholové formě.

Champagne La Closerie – Les Beguines ročník 2016 od vinařské legendy Jérôma Prevosta jsme měli možnost ochutnat již několikrát a jako pokaždé se toto víno řadilo k vínům večera. Vždy komplexní, charakterní a charakteristické zároveň, perfektně vyvážené a pitelné i přes svoji „mladost,“ s enormním potenciálem pro archivaci. Jerôme zkrátka velmi jednoduše dokazuje, proč je řazen odborníky mezi TOP 5 producentů pěstitelských Champagne. Jediná vinice vysázená přímo před Jeromovým domem ve vesničce Gueux v „Petit Montagne de Reims“, tedy oblasti vzdálené zhruba 5 km západně od Remeše. Ze 2,2 ha Les Béguines byly 2 ha vysázeny Jeromovou babičkou již před 60 lety, a to pouze odrůdou Meunier. Zbylých 20 arů osázel Jerôme sám v roce 2000 směsí hned několika odrůd (co-planting – Pinot Noir, Chardonnay, Meunier a Pinot Gris). Víno spontánně fermentuje a následně zraje v sudech různých velikostí (225 l, 228 l, 400 l, 500 l a 600 l) a z různého dřeva. Na kalech v lahvi Les Béguines zraje kolem dvou let, ročník 2016 nepotřeboval dosage. Ve vínech z Champagne La Closerie je všechno – ovoce, mineralita, energie, kyselina – to vše v neuvěřitelné harmonii. Narazite-li někdy na Jeromova vína, rozhodně nezapomeňte ochutnat!

Následujícím vínem a tak trochu překvapením byla La Croisette 2012 z vinařství Champagne Leclerc Briant (původně jsme toto víno měli chutnat v mladším ročníku 2014, nakonec ale Miloš otevřel jednu z posledních lahví ročníku 2012). Čisté Chardonnay z nejcennější vinice domu Leclerc Briant, která se nachází ihned nad areálem vinařství přímo v Epernay. Vinice o rozloze 0,60 ha byla osázena naposledy před více než 50 lety a od začátku se na ní pracuje v biodynamickém režimu. Šampaňský dům Leclerc Briant je totiž pionýrem biodynamiky v Champagne a La Croisette je vůbec první vinicí, kde s biodynamikou Leclerkovi začínali. Opět spontánní fermentace a následné deset měsíců dlouhé zrání vína na kalech v dubových sudech z Burgundska, tři roky zrání na kalech v lahvi po druhotné fermentaci, dosage 2 g/l. Vynikající, charakterní Blanc de Blancs, směs zralých citrusů a drobného světlého bobulovitého ovoce (bílý rybíz, angrešt) s dotekem dřeva, křemene a uzeného másla. Bravurně vybalancované legendárním Hervé Jetinem, Chef de Cave domu Leclerc Briant, energické, nekonečně dlouhé, skvělé. Tohle prostě chcete zažít.

I na šestý vzorek jsme „zůstali“ v Epernay. Champagne Vincent Charlot a Vincentův single-vineyard Les Gouttes d'Or 2013. Vinice se nachází na stejném kopci jako předchozí La Croisette a Vincent na ní vlastní zhruba 0,30 ha. Jedná se opět o co-planting, konkrétně o 50% Chardonnay, 25% Pinot Noir a 25% Meunier, opět spontánně fermentovaný v použitých dubových sudech, bez filtrace, číření či aditiv, zrání na kalech v lahvi čtyři roky, dosage 4,5 g/l. Aromaticky i chutí velmi „dostupné“ širokému spektru konzumentů, perfektně připravená směs čerstvého i kandovaného ovoce, briošek, smetanové krémovosti a minerality se šťavnatou kyselinkou. Vynikající, charakterní, a přesto nenáročné a „velmi pitelné“.

Posledním bílým Champagne v degustaci bylo Les Blanchiens 2011 z vinařství Champagne Pouillon. Rovnoměrná směs Pinot Noir a Chardonnay z vynikajícího terroiru vinice Les Blanchiens, která se nachází na hranici „super 1er Cru“ vesnice Mareuil-sur-Ay a Ay Grand Cru, v nejhistoričtější části regionu Champagne, v legendárním La Grande Vallée. Právě z této oblasti pocházela nejčastěji vína určená pro francouzský královský dvůr. Vinifikace opět spontánní, dubových barrique sudech, rok a půl dlouhé zrání vína před lahvováním na jemných kalech v sudech, bez aditiv, číření či filtrace. Zrání na kalech v láhvi 60 měsíců, bez dosage, tedy brut nature. Opulentní, plné a silné víno, tak trošku „Selossový styl“ – aromaticky velmi plné, bohaté a robustní víno s kontrolovanou oxidací a záměrně přiznaným barrique sudem. Pomelo, růžový grep, jahody, třešně a mandle, ale i těžší tóny, jako Grand Marnier se stále šťavnatou a říznou kyselinou a lehce kouřovou mineralitou v neuvěřitelně dlouhé dochuti. Velmi „Burgundské Champagne“. Roční produkce (pokud se vyrábí) se pohybuje kolem 2000 ručně číslovaných lahví.

A na závěr jedna „růžovka“, ovšem parádní! Další mladý supertalent Jean – Marc Séléque a jeho Soliste Infusion Meunier 2013 z vinice Charmiers v 1er Cru vesnici Pirry, která byla osázena v roce 1964 odrůdou Meunier. Díky 48hodinovému kontaktu moštu a slupek (proto ta infuze v názvu) má víno velmi plnou a efektní růžovou barvu. Po spontánní fermentaci a následném zrání v dubových sudech si „Solista“ poležel v lahvi na čtyři roky, dosage 2 g. Bohatá aromatika čerstvého i kandovaného červené ovoce, šípků, koření i marmelád, citrusové svěžesti a toastovaného dřeva. V chuti čerstvé, plné, hedvábné, s patrnými taniny, kamenná mineralita a dotyk koření. Již pitelné, ale stále daleko od svého vrcholu. Stejně jako každé z degustovaných vín nejlépe funguje v kombinaci s jídlem.

Přestože 90 % producentů v Champagne stále zachovává léta zavedený a fungující formát, orientace na konstantnost produkce a následování stylu, který je pro daný šampaňský dům charakteristický a jehož podstatou je „assemblage“, nemíchaná „terroirní“ šampaňská vína se stávají čím dál populárnější. Ve vinných kartách nejlepších restaurací světa pomalu začínají dostávat daleko více prostoru než šampaňská vína z prestižních šampaňských domů a celkově dělají Champagne barevnější a rozmanitější. Zároveň jsou skvělou alternativou pro milovníky burgundských vín, která svou filozofií, výrobními postupy a finální aromatikou mnohdy připomínají více než „klasické“ Champagne.

Red.
Foto: Ján Chovanec

Sledujte nás

Copyright © 2018 WPremium event, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.