Zlatý kuchař za rok 2024

Devátý ročník gastronomické ankety Zlatý kuchař zná své vítěze. Ocenění bylo předáno rovnou v šesti kategoriích včetně populární Volby veřejnosti, v níž zvítězil Petr Hron z restaurace Sequoia v Ratměřicích. Od hodnotitelů časopisu Gastro & Hotel z řad odborníků, znalců a milovníků zdejší kulinární scény získal nejvyšší bodové hodnocení a titul Zlatý kuchař za rok 2024 šéfkuchař Tomáš Černý z pražské restaurace Dejvická 34. 

Druhou pozici obsadila hvězda televizní i gastro scény Jan Punčochář z restaurantu U Matěje v Praze, který je již stálicí v nejlepší trojce Zlatého kuchaře.

Třetí příčku získal loňský vítěz ankety, Jan Knedla z restaurace Papilio ve Vysokém Újezdu.

Nejlepší šéfkuchaře roku 2024 vyhlásil prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR Miroslav Kubec.

„To, že se tato anketa vyhlašuje již devět let a že se v ní objevuje mnoho jmen šéfkuchařů, kteří už nejsou jen z Prahy, je velice důležité. Je na tom vidět, jak se gastronomie v České republice neustále zlepšuje, což je přínos pro nás pro všechny,“ konstatoval během vyhlašování vítězů. „Mám z tohoto ocenění fantastický pocit. Práce, kterou u nás v Dejvické 34 odvádíme, je strašně náročná, proto si toho velmi vážím. Letos završuji třicet let praxe v kuse bez vyhoření a toto je velká odměna pro mne i pro celý tým,“ komentoval svůj úspěch vítěz Zlatého kuchaře za rok 2024 Tomáš Černý.

Kromě absolutního vítěze bylo předáno i ocenění Objev rok. To letos získal kuchařský fenomén z plzeňské restaurace Štipec Vojtěch Gaier. Titul Zlatého zahraničního kuchaře převzal úžasný Mikaël Rassineux z restaurace Nebespán v Kašperských Horách a Zlatým cukrářem byl jmenován šéfcukrář z pražské cukrárny Myšák Lukáš Pohl.

Hvězdou street foodu se stal Filip Urban z pražského Gemüse Corner Kebab. Tento podnik se zaslouženě řadí mezi nejoblíbenější pražské podniky, kde takzvaně nenecháte celou výplatu. Do Síně slávy Zlatého kuchaře byl uveden Mistr kuchař a nositel nejvyššího kuchařského ocenění Kříž svatého Vavřince Václav Šmerda. V oblíbené Volbě veřejnost pak zvítězil Petr Hron působící v restauraci Sequoia v Ratměřicích.

Všichni ocenění šéfkuchaři získali stylové trofeje vyrobené kovářem a nožířem Jiřím Hrálou. „Stejně jako každý rok byla oceňována především řemeslná zručnost, kreativita, originalita a invence v hledání nových cest pro rozvoj kuchařského umění i české gastronomie,“ vysvětlila manažerka ankety Stáňa Krejčová. „Fakt, že loňský vítěz Zlatého kuchaře Jan Knedla letos získal i titul Šéfkuchař roku gastro průvodce Gault & Millau, potvrzuje, že Zlatý kuchař oceňuje jedinečné talenty, které posouvají gastronomii vpřed a svými schopnostmi i vlastnostmi inspirují celou zdejší kulinární scénu. Mnoho osobností oceněných v předchozích ročnících ankety dnes patří mezi nejznámější jména české gastronomie,” doplňuje.  

Přehled vítězů jednotlivých kategorií:

Zlatý kuchař

  1. Tomáš Černý, Dejvická 34, Praha
  2. Jan Punčochář, U Matěje, Praha
  3. Jan Knedla, Papilio, Vysoký Újezd

Zlatý zahraniční kuchař: Mikaël Rassineux, Nebespán, Kašperské Hory

Objev roku: Vojtěch Gaier, Štipec, Plzeň

Zlatý cukrář: Lukáš Pohl, Myšák, Praha 

Hvězda street foodu: Filip Urban, Gemüse Corner Kebab, Praha

Volba veřejnosti: Petr Hron, Sequoia, Ratměřice

Síň slávy: Václav Šmerda

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *